Wat is homeopathie

Wat is homeopathie

Homeopathie is gebaseerd op de idee├źn van Samuel Hahnemann (1755-1843) de grondlegger van de klassieke homeopathie.

Homeopathie stimuleert de zelfgenezende kracht door een middel te geven dat in zijn oorspronkelijke vorm bij gezonde mensen precies die symptomen zou kunnen opwekken, die wij willen genezen bij een ziek persoon. Dit heet het gelijksoortigheidprincipe. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Brandnetel, Urtica urens. Geef je de homeopathische verdunning van de brandnetel aan een gezond persoon, dan krijgt deze jeukende huiduitslag. Geef je hetzelfde middel aan iemand met een jeukende huiduitslag dan geneest hij juist van zijn jeuk.

De zelfgenezende kracht waar de homeopathie op werkt heeft ieder mens van nature. Denk maar eens aan een wondje dat vanzelf weer geneest of aan een verkoudheid die vanzelf weer over gaat. Pas als deze zelfgenezende kracht niet meer optimaal functioneert ontstaan er klachten. Een verkoudheid wordt bv een chronische bijholte ontsteking. Omdat de homeopathische middelen nu heel precies inwerken op dat herstelvermogen, die zelfgenezende kracht, activeren en versterken ze de afweer, het immuunsysteem, zodat de klachten verminderen en je gezondheid toeneemt. Met behulp van de homeopathische behandeling genees je als het ware jezelf.

Het herstelvermogen geldt niet alleen voor lichamelijke klachten maar ook voor psychisch en emotionele klachten. Verdriet, spanning, angst of boosheid verstoren het afweersysteem. Het vermogen om weer uit jezelf te herstellen is niet sterk genoeg. De juist passende homeopathische middelen kunnen het herstelvermogen versterken, de prikkel geven om op eigen kracht weer in balans te raken.

De grondstoffen voor de middelen zijn onder andere afkomstig van planten, mineralen en dieren. Deze stoffen worden op een speciale manier bereid (gepotentieerd) waardoor deze een diep genezende werking verkrijgen.

Praktijk in Castricum.